The Flower Kings

Tomas Bodin

z Flower Power přeložil a doplnil Roman Procházka

datum narození: 9. dubna 1959
v TFK hraje na: klávesy, syntezátory

Tomasova kariéra se vydala dnešním směrem již v raném věku, když začal navštěvovat své první hodiny piána. Budoucí klávesák The Flower Kings se do hudby zamiloval natolik, že se rozhodl studovat hudební teorii ve Stockholmu. V této době začal hrát také s místními kapelami. S Roinem Stoltem se seznámil již v roce 1985, kdy se stal členem jeho formace "Stolt".

Jak se můžeme přesvědčit na koncertech, má Tomas mírně teatrální sklony. Není divu, pracoval totiž na několika pódiových produkcích a k dramatice si přičichl i z autorského hlediska. Jeho prvním dílko se jmenovalo "Skils Mässa". Před pár lety se k divadlu znovu vrátil - napsal představení "En Gammal Meny" pro Stadsteater v Uppsale.

Vydělané peníze investoval do obsáhlé sestavy klávesových nástrojů a postupně se naučil všechno, co se o syntezátorech a klávesových nástrojích naučit dá. Neustále rostoucí zájem a znalosti v oboru ho posléze dovedly až do pozice učitele. Určitou dobu se věnoval také hudební publicistice pro společnost BLM, kde krom něj působili též Roine Stolt a bývalý basák Kaipy Tomas Eriksson.

V současnosti se vedle svého stálého angažmá v The Flower Kings věnuje i nejrůznějších jiným hudebním projektům. Skládá hudbu pro přední švédská divadla (například Dramaten, Riksteatern a Uppsala Stadsteater) a respekt si získává též svými sólovými alby. První z nich, "An Ordinary Night In My Ordinary Life", je zaměřené především na symfonickou progresivně rockovou hudbu a vyšlo v roce 1996. Začátkem podzimu 2002 následovala velice pestrá a zajímavá deska "Pinup Guru" a vynalézavý klávesista nezahálel ani v roce 2003, kdy vydal další sólový počin "Sonic Boulevard", na němž se kromě Hasseho podíleli také všichni ostatní stávající členové TFK.

Tomasova hra je ovlivněna mnohými vzory - počínaje The Beatles, přes makedonskou hudbu, klasiku, folk, elektroniku, ELP, filmové soundtracky a jazz až k wagnerovské bombastičnosti. Poslech Tomasových sólovek připomíná jízdu na horské dráze hudebních stylů. A ten prožitek je skvělý!

Tomasova sólová diskografie:

An Ordinary Night
in My Ordinary Life (1996)

  1. Entering The Spacebike
  2. Into The Dreamscape
  3. The Ballerina From Far Beyond
  4. Daddy In The Clouds
  5. Speed Wizard
  6. An Ordinary Nightmare In Poor Mr. Hope's
    Ordinary Life
  7. In The Land Of The Pumpkins
  8. The Magic Rollercoaster
  9. The Gathering
  10. Three Stories
      a. samuel - the knight
      b. adam - the prophet
      c. miranda - the queen

Pinup Guru (2002)

  1. Sodium Regale
  2. What's Going On
  3. Me and Liz
  4. Harlem Heat
  5. My Beautiful Neighbour
  6. New in the 'Hood
  7. Blood
  8. Ballerina Is Not Getting Closer
  9. Last Eagle
  10. Final Swig

Sonic Boulevard (2003)

  1. The Prayer
  2. The Hero From Cloud City
  3. Back To The African Garden
  4. Picture
  5. Walkabout
  6. The Horses From Zaad
  7. A Beautiful Mind
  8. The Happy Frog
  9. Morning Will Come
  10. The Night Will Fall

Swedish Family: Vintage Prog (2004)

  1. Stoneheart (6.03) (z alba "Even Harder", 1973)
  2. A man without mind (5.01) (z alba "But I will take a big step forward", 1977)
  3. Gotheburgs Heros (3.58) (z alba "Workers on Strike-Live in Gothenburg", 1978)
  4. A waltx about sadness (4.03) (z alba "Who is Cess?", 1970)
  5. The Last Goodbye (4.28) (B-strana singlu "Making kids", 1974)
  6. From the foot (6.10) (z alba "Success in Moscow", 1969)
  7. The Summerdress (3.08) (z alba "Why air was clean and sex was dirty", 1975)
  8. The Flu (5.17) (z alba "Sorry but I have the flu", 1972)
  9. Östuna Anthem (3.22) (nahrávky z kostela v Östuna)
  10. The Agent Dance (4.11) (z alba "Europe Alive", 1976)
    Bonustracky:
  11. Always Grumpy (4.18)
    (Originální nahrávky byly zničeny, tuto skladbu znovu nahráli The Flower Kings.)
  12. Brunos Erotica (3.06) (z alba "Hungry in Hungary", 1979)

Konečně... Spinal Tap progresivního rocku jsou tady... Nabízíme vám digitálně remasterované CD s nejpopulárnějšími skladbami skupiny "Swedish Family"! Po mnoha měsících tvrdé práce představujeme album "Vintage Prog". Jde o sběratelskou raritu, obsahující největší hity této skupiny ze všech jejích deseti alb. Od první desky "Sdj det pe ryska"(Success in Moscow)" až po "Hungrig i Ungern" (Hungry in Hungary).... Swedish Family tvoří osobnosti, které se navěky zapsaly do historie progresivního rocku: Redar Gitsdorf - kytary, Veke Berg - baskytary, Hadde Wattnet - bicí, Inge Naning - Rhodes piano a minimoog, Bo Dean - hammondky, Britt-Marie - tamburína. Zapomenout nemůžeme ani na řadu hostujících hvězd...

The Swedish Family patřila koncem 60. a začátkem 70. let mezi nejlepší kapely světa. Produkovali hudbu téměř 10 let a ovlivnili snad každé hudební uskupení té doby. V jejich muzice se mísí tradice švédské folkové hudby, rocku a klasiky. Vytvořili tak styl, který je proslavil po celém světě. "Vintage Prog" je první kolekcí znovu vydaných skladeb a také jedinečná šance získat všechny jejich nejlepší kusy na jediném CD v digitální kvalitě.

Album bylo vydáno koncem července 2004. Máte-li zájem a chcete se dozvědět, jak získat svou kopii, pošlete email na swedish_family@flowerkings.se.

    na "Vintage Prog" můžete obdivovat hru těchto muzikantů:
  • Bo Dean – hammondky
  • Veke Berg - baskytary
  • Algot Davi - akordión, flétna a vibrafon
  • Redar Gitsdorf - kytary
  • Inge Naning - Rhodes piano, minimoog
  • Britt Marie - perkuse
  • Hadde Wattnet - bicí
  • Alf Willberg - sopránový saxofon
    diskografie Swedish Family:
  1. Success in Moscow (1969)
  2. Who is Cess? (1970)
  3. Sorry but I have the flu (1972)
  4. Even harder (1973)
  5. When kids do it for fun (1974)
  6. Why air was clean and sex was dirty (1975)
  7. Europe Alive (1976)
  8. But I will take a big step forward (1977)
  9. Workers On strike - Live in Gothenburg (1978)
  10. Hungry in Hungary (Live in Budapest) (1979)

I A M (27.6.2005)

  1. I (23:12) - The Beginning, Wheel Spinner, Day By Day, Mother’s Heart, Speeder, They’ll Fight For Me!, Fighters, War Is Over, Aftermath, The Angel Of Dreams, The Awakening
  2. A (21:28) - Take Me Home, The Tree Of Knowledge, The Path Of Decision I, The Prayer, The Path Of Decision II, Close The Deal, The Path Of Decision III, The Tube Of Reverse
  3. M (18:43) - In The Land Of Retrospect "Why/7 Days At Kingdom’s Inn", Voice Macabre, Dance Macabre, The Halls Of Future, The Path Of Light I, The Path Of Light II

"I A M" je prvním Tomasovým albem, které obsahuje smysluplné zpívané party. Stejně byla pokřtěna i sestava, která album nahrála a stává se tímto regulérní a stálou kapelou.

    sestava kapely I A M (v červenci 2005):
  • Anders Jansson: zpěv
  • Jocke JJ Marsh: kytary
  • Jonas Reingold: baskytary
  • Marcus Liliequist: bicí
  • Tomas Bodin: klávesy

  • Na albu "I A M" dále zpívá Helene Schönning a Pernilla Bodin (Tomasova žena).
Designed by ix99